Asylon

Asylon -kosteaa valoa

Kuvia kasvihuoneesta, josta tuli mielisairaala.

Asylon -kosteaa valoa
Galleria Gylich Vuojoen kartano, Eurajoki, 2007

Asylon -kosteaa valoa näyttely on kuvattu Eurajoen Vuojoen kartanoon vuonna 1840-luvulla rakennettussa orangeriassa eli sitruspuille tarkoitetun kasvihuoneen interiöörissä. Eurajoen kunta osti kartanon vajaa sata vuotta orangerian rakentamisen jälkeen ja muutti päärakennuksen vanhainkodiksi. Carl Ludvig Engelin suunnittelema orangeria muutettiin vanhainkodin mielisairaalaksi. Kun vanhainkoti muutti, jäi orangeriarakennus sään ja vandaalien armoille.  

Päivi Setälä kuvasi rakennuksen interiööriä kesällä ja syksyllä 2006. Kesällä vihreät köynnökset kiipesivät seinustoilla ja painautuivat ikkunoihin ikään kuin orangeria-ajat olisivat tulleet takaisin. Mielisairaala-ajan ovien katseluaukoista näkyi vihreä kajo. Syksyllä kosteus täytti tilan, maali hilseili elävänä pintana ja seinien pisarat heijastivat ulkoista maisemaa.  

Näyttelyn nimi Asylon tarkoittaa turvapaikkaa, hoivaa mielisairaille, paikkaa ilman vaaraa. Samasta kreikkalaisesta sanasta on johdettu mm. ranskan asile d´aliénes mielisairaala ja englannin kielen asylym, jolla nykyisin tarkoitetaan pakolaisten turvapaikkaa. Turvapaikka on lohdullinen sana ja kuvaajan mielessä se yhdistyy kasvihuoneeseen, joka on hänelle turvapaikka. Kuvaushetkellä turva ja sitruspuut olivat rakennuksessa vain kaukaisia muistoja. 

Näyttelyn lisäksi valokuvista on julkaisu Asylon -kosteaa valoa / Asylum –humid light / Asile – lumiére humide (2008).